Droomlicht 

Ik hou enorm van het zonlicht, helemaal zo aan het begin van de ochtend of eind van de dag. Het licht is dan zo mooi zacht en geeft vaak ook mooie pasteltinten aan de hemel. Dat is echt mijn droomlicht.

Tijdens mijn opleiding Natuurlijk Licht Fotograaf heb ik Maaike Kampert leren kennen, die in dezelfde periode de opleiding deed. Ik heb haar al die tijd gevolgd (de ene periode wat intensiever dan de andere) Zij maakt prachtige foto’s van (aanstaande) gezinnen, zelf noemt ze het haar kunstwerken, allemaal tijdens het gouden uur. Dus toen ik last dat zij een masterclass Golden Hour Magic ging geven was ik een van de eerste die zich aanmelde!

Goed voorbereid

Voorafgaand aan de praktijkavond op 26 augustus, vond er een theorieles plaats 1,5 week eerder. Dit was in de vorm van een webinar waarbij Maaike alles uitlegde over het gouden uur en wat tijdens zo’n reportage belangrijk is. Al onze (ik deed de masterclass samen met nog twee fotografen) werden beantwoord en ook kregen we huiswerk mee om alvast te oefenen.

gezin op strand tijdens gouden uur

Woudrichem

Vanuit Zwolle is Woudrichem wel een eindje reizen, dus had ik er een nachtje weg van gemaakt samen met mijn man. Ik was er nog nooit geweest, wat is het daar prachtig! Een mooie vestingstad direct gelegen aan de Merwede, met veel natuur rondom.

De praktijkles vond plaats in een natuurgebied net buiten Woudrichem, waar ook paarden en runderen los lopen, met toegang tot het water. Het was de hele dag nog wel spannend of het door kon gaan, want na een paar dagen van mooi weer was het in de aanloop naar 26 augustus veel aan het regenen… Gelukkig op de avond zelf kregen we een prachtige zonsondergang te zien!

Liefdevol gezin

Maaike had een gezin geregeld en wij konden hen uitgebreid fotograferen. Af en toe stopte ze om aanwijzingen te geven aan het gezin of om ons uitleg te geven over plekjes waar je het beste kunt staan en wat het licht in de verschillende omstandigheden die we hadden doet. Er was ruimte voor onze vragen en al snel kwam iedereen in een eigen flow te zitten.

Maaike heeft een hele fijne manier van werken, ze is heel benaderbaar en geen vraag is te gek. Ondanks mijn ruime ervaring als fotograaf heb ook ik nog zo mijn onzekerheden en twijfels. Daar was alle ruimte voor, zoals ik in mijn review zeg: ‘Ik mocht zijn, mijn onzekereheden mochten zijn, door die ruimte en jouw vertrouwen in mij verdwenen die onzekerheden en kwam ik op gegeven moment in mijn focus. Juist omdat ik mezelf mocht en kon zijn. Ik ging heel blij en tevreden weer weg.’

Na afloop moesten we onze 3-5 best foto’s toesturen voor feedback. Ik heb prachtige feedback gekregen en mag mezelf nu een Golden Hour expert noemen. Het onderstaande screenshot is de reactie van de moeder op mijn reel op Instagram met wat eerste beelden, daar doe ik het voor. Ik laat graag een uitgebreide selectie van de foto’s zien, om een beeld te geven hoe zo’n Golden Hour reportage er uit kan komen te zien.

Reactie op foto's
Gezinsfoto vader en moeder met twee zoons
jongen met bosje wilde bloemen tijdens gouden uur
Gezinsfoto gouden uur
jongen met bloemen tijdens gouden uur
Gezin loopt door grasland tijdens gouden uur
Jongen bij bloemen
Twee broers moeten grinniken
Jongen gooit stok in het water
Gezin zit bij elkaar op strand aan het water
Jongen zit op voetbal op het strand
Moeder met zonen
Vader en moeder staan op strand
Vader en moeder houden kleed omhoog en kinderen rennen
Jongens hebben pret bij zitten in kleed
Broers samen in de hangmat
Portret jongen tijdens gouden uur
Stoere knul op het strand tijdens gouden uur
Gezin wandelt op het strand
Vader en moeder kijken in de verte
Wandelen over het strand
Moeder knuffelt zoon
Gezin wandelt tijdens einde gouden uur over grasland
Gezin rent heen en weer over het veld