Natuurlijke uitstraling

Eén van mijn kernwoorden is natuurlijk. Het staat onder andere voor mijn manier van nabewerken. Maar wat is dat dan precies, vraag jij je wellicht af. In deze post leg ik dat uit aan de hand van een foto van mijn oudste dochter.

Dit is een foto uit de reeks die ik van haar in het margrietenveld vlakbij ons huis heb gemaakt. Zo kwam hij uit de camera:

Foto meisje in margrietenveld raw image

 Dat is mijn SOOC (Straight Out of Camera), oftewel mijn ruwe bestand. Zie het als een digitaal negatief dat nog ontwikkeld moet worden. Deze foto is eind mei rond 19.30 uur gemaakt, op dat tijdstip staat de zon al wat lager aan de horizon en geeft het een mooie zachte gloed aan de foto’s.

 Bij deze foto was er sprake van tegenlicht. Ik kies er op zo’n moment bewust voor om iets onder te belichten, zodat ik de donkere partijen in de foto (bijvoorbeeld haar kleding) later in de nabewerking weer kan oplichten. Daarbij zorg ik dat de hooglichten (bijvoorbeeld het kransje licht in haar haar) redelijk hetzelfde blijven door die weer iets donkerder te maken.

Nabewerking 1

  Hieronder de foto zoals ik hem heb nabewerkt:

  Meisje in margrietenveld bewerkte foto met zichtbare brandwond

  Wat heb ik gedaan?

  • Kadrering (uitsnede) aangepast
  • Kleurbalans iets aangepast
  • Helderheid/contrast aangepast
  • Hooglichten aangepast
  • Donkere partijen opgelicht

  Nabewerking 2

   Omdat mijn dochter een paar dagen eerder een brandwond in haar gezicht had opgelopen, die nog duidelijk te zien was, heb ik – wel in afstemming met haar – de brandwond weggehaald. Als het straks helemaal genezen is, blijft er een litteken over die minder duidelijk te zien valt. Dan zal ik hem juist niet weghalen, omdat het iets is wat permanent zichtbaar is.

   Als stelregel hanteer ik hierbij altijd: wat tijdelijk is, haal ik weg – wat permanent is, laat ik zitten. Al gaat dat laatste wel altijd in overleg, omdat niet iedereen het fijn vindt om zichtbare littekens of vlekken in het gezicht terug te zien op hun eigen foto’s.

   Hieronder de uiteindelijke foto:

   Meisje in margrietenveld bewerkte foto

   Mijn nabewerking is vrij eenvoudig, daar kies ik bewust voor. Het past bij mijn algehele werkwijze. Ik zal dus ook geen speciale filters of aparte instellingen gebruiken die de kleuren anders laten zien dan dat ze in werkelijkheid zijn. Wat ik nog wel eens wil doen is – afhankelijk van het type foto – wat meer of minder contrast toevoegen en zo de balans tussen de lichte en donkere delen van de foto aan te passen.