Kwetsbaarheid 

Ter ere van het éénjarig bestaan van Natuurlijk Erica Fotografie hield ik een winactie op Facebook, Instagram en via de website. Uit alle deelnemers trok ik één winnaar die een Mini & Me reportage kreeg.

Tineke was de gelukkige winnaar, zij had via Instagram deelgenomen. We hadden afgesproken op 13 mei, in de avond, in het Engelse Werk te Zwolle.

Karakters

Tineke had gereageerd met: ‘Ik zou mijn beide rebelse dochters wel graag weer eens mooi op de foto willen hebben.’ Dit werd dan ook mijn uitgangspunt. Ik had vooraf al wat informatie gekregen over haar meiden, Gemma en Jael, en wist dus ook een klein beetje wat voor karakters ik zou treffen.

Jael gooide heerlijk de kont tegen de krib. Zij gaf duidelijk te kennen geen zin te hebben, dus ik liet haar eerst even met rust en begon met het fotograferen van haar zus. 

Paardje rijden op elkaars rug
Ik vond het heel mooi om te zien hoe Gemma zich bij mij, een vreemde, durfde open te stellen en haar kwetsbaarheid toonde. Het werd een mooi gesprek, waarbij ik op gegeven moment de camera liet voor wat hij was, omdat ik aanvoelde dat alleen even luisteren voor haar heel fijn was.

Samen met mama

Inmiddels was Jael al iets bijgetrokken en kon ik verder met foto’s van de meiden samen. Op diverse plekjes in het park gaf ik de meiden opdrachten, zodat hun focus niet lag bij mij en het fotograferen maar bij elkaar (of bij hun moeder) De meeste hilariteit hadden we tijdens het paardje rijden 😉 

Uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar om ook foto’s van alleen Jael te maken; na de foto’s van de twee meiden samen op het bruggetje stuurde ik Gemma weg en nam alle tijd voor Jael. Ik kreeg een prachtige serieuse blik te zien en ook een stralende lach. Heerlijk!

Ook zijn de meiden samen met Tineke op de foto gegaan, iets wat ik zelf heel belangrijk vond: als moeder sta je vaak zelf niet op de foto en voor kinderen is het enorm waardevol (misschien niet gelijk nu, wel als ze ouder zijn) om ook samen met hun ouder(s) op de foto te staan.

Verbaasd

Tot mijn grote verbazing wilde Jael aan het eind van de sessie nog heel graag zelf op de foto. We liepen weg van Gemma en Tineke en kozen een mooi plekje uit tussen de bomen voor een paar foto’s van Jael.

Al met al kijk ik terug op een heerlijke mini-reportage, waarin iedereen zichzelf kon zijn met een prachtig eindresultaat.

Lees onderaan de foto’s de review van Tineke.

Portret van een meisje
Portret van een meisje
Meisje fluistert iets in het oor van haar zusje
Zussen schieten in de lach
Meisje zit op een brug voor zich uit te kijken
Meisje lacht
Dochters kietelen hun moeder
Moeder en dochters
Dochters geven moeder een kusje op de wang
Dochters geven moeder een knuffel
Dochters geven moeder een liefdevolle knuffel
Meisje staan in het bos
Meisje kijkt bedenkelijk omhoog

Review

 “Halverwege mei heeft Erica mijn dochters gefotografeerd in het Engelse Werk Zwolle. Haar naam verraadt al dat ze gaat voor natuurlijk en ongedwongen. Met haar rust en kalmte wist ze al heel gauw mijn dochters voor haar te winnen en legde ze ze ook vast zoals ze zijn. Durf gewoon wel te zeggen dat er een warme lieve klik was met mijn meiden door oprechte interesse en een open blik die verder reikte als enkel de cameralens.

Daarnaast nam ze de tijd en was er meer dan genoeg ruimte voor eigen inbreng. Het resultaat zijn prachtige eerlijke foto’s. Foto’s die mijn dochters neerzetten zoals ze zijn, maar ook meer dan recht doen aan de prachtige omgeving. Ze weet hoe ze gebruik kan maken van het natuurlijke zachte licht op het einde van de dag.

Heel fijn vind ik ook dat er niet zwaar is na bewerkt, maar enkel waar nodig. Nu aan mij de moeilijke keuze om te kiezen uit meer dan genoeg foto’s. Welke foto’s ga ik een mooie plek geven thuis. Eigenlijk is elke foto gewoon een kanshebber en is kiezen dus bijna onmogelijk. Kortom zeker een aanrader om Erica te boeken, want ze weet ze doet en heeft een enorme fijne eigenheid.”

Tineke