‘Puur, warmte, verbinden, eenvoud, natuurlijk’

Het zijn de belangrijkste steekwoorden op mijn moodboard die naast mijn computer hangt. Ik heb hem begin dit jaar samengesteld en weerspiegelt mijn visie voor mijn fotografie. Het zijn mijn kernwaarden geworden.

Mijn bedrijfsnaam heet niet voor niets Natuurlijk Erica Fotografie:
Natuurlijk staat voor het daglicht.
Voor mijn liefde voor de natuur en als werkplek.
Voor mijn manier van foto’s nabewerken.

Bovenal staat het voor mijn visie/werkwijze:
Jouw gezin fotograferen op een ongedwongen manier, waarbij het plezier en jullie liefde voor elkaar voorop staat.

Deze werkwijze pas ik overigens ook toe op mijn huwelijksfotografie en bij zakelijke reportages, omdat ook die fotosessies fijn en ontspannen mogen zijn.

“Ze worden zo snel groot”

Dit zijn mijn dochters, Noa (links) en Lynn. Net als veel ouders kan ik me het moment dat ik hen voor het eerst zag goed voor de geest halen. Dat voelt écht als de dag van gisteren. Door deze twee weet ik ook hoe snel je in de waan van de dag leeft en vergeet stil te staan en even te genieten van wat je allemaal meemaakt met je kinderen.

Tegenwoordig met al die mobiele telefoons en bijbehorende camera’s zijn foto’s snel gemaakt en die heb je dan ook volop (zoveel zelfs dat je er wel honderden albums mee zou kunnen vullen) Mijn telefoon – en computer – staat vol met foto’s van mijn dochters. En al die foto’s hebben één ding gemeen: ik ontbreek op de meeste er van…

Twee zussen geven elkaar een knuffel

‘Photography keeps a moment from running away’

Ik weet zeker dat het voor jou ook geldt: zoveel foto’s van je kinderen en maar een enkeling waar jij bij op staat. Laat staan dat je jaarlijks naar de fotograaf gaat voor een fotoreportage met je gezin, want ‘Er moet nog 5 kilo af’, ‘Ik moet eerst even naar de kapper’, ‘Ik heb er nu geen tijd voor’.

Maar weet je? Het enige wat je kinderen later zullen zien is hun mama, niet die kilo’s teveel of haar wat niet netjes zit. Ze zien dat nu ook niet en waarschijnlijk houden ze juist heel erg van die zachte buik van mama en haar warrige knot in het haar elke dag.

Mijn foto’s weerspiegelen jouw gezin, hoe jullie band onderling is en hoeveel jullie van elkaar houden. Blije kinderen zijn blije ouders. Met als resultaat unieke foto’s die een heel leven lang – en meer – aan de muur hangen.

Leuke weetjes over mij:

Ik ben sinds 1 augustus 2004 samen met Michiel en vanaf 18 augustus 2011 als getrouwd stel. We wonen aan de rand van Zwolle en zijn lid van buurttuin Hof van Breecamp, waar we ook een klein stukje moestuin hebben. Ik ben een enorme koffie liefhebber, al hou ik ook van thee. Bij verjaardagen sta ik zelf de taart te bakken, mijn specialiteit is appeltaart.

Ik ben na een sabbatical van 3,5 jaar op 22 april 2022 weer gestart als fotograaf, waarbij mijn focus op het vastleggen van het gezin ligt. Ook werk ik gemiddeld 16 uur per week in een winkel en doe daarnaast nog een paar uur per maand vrijwilligerswerk voor wijkkrant Vinexpress en het Rode Kruis Zwolle. Ik heb liever niet dat je mij ’s nachts wakker maakt, want ik heb mijn slaap hard nodig 😉

Fotografe Erica in een steegje

‘A camera is a save button for the minds eye’ 

– Roger Kinston –

Reviews

"Ik had op Facebook een oproep gedaan voor een fotograaf, waar Erica een reactie op gaf. De manier waarop ze mij benaderde was om te beginnen al helemaal zoals ik ben en dat sprak mij aan. Toen ik haar foto’s bekeek, die ook nog exact bleken wat ik zocht was ik helemaal opslag verliefd. Ik twijfelde nog wat doordat er ook goedkopere fotografen tussen zaten maar er was er geen die aan de kwaliteit en het gevoel kwamen als wat ik bij Erica voelde.

Wat ik zo fijn vond aan Erica en de samenwerking was het natuurlijke in de omgang, zo vanzelf, comfortabel, echt. Puurheid. Ze heeft met de reportage herinneringen, een fijne tijd gegeven. Momenten met ons gezin, vastgelegd door haar zicht op de fotografie. 

De foto's komen uiteindelijk bij ons aan de muur te hangen, in een fotomuur, een collage van foto's die ik met anderen kan delen, die gevangen hebben hoeveel liefde we voor elkaar hebben.

Ik heb niets dan lof over het werk, de dag zelf en het snelle leveren. Hele heldere communicatie, fijne omgang en het allerbelangrijkste super nette, scherpe, warme foto’s. De investering was het meer dan waard.

Erica heeft een heel groot hart als het gaat om haar werk. Ze doet dit met liefde, passie en overgave. We hebben echt enorm genoten van de dag en nog meer van het prachtige resultaat. We zijn dankbaar voor haar werk en gunnen haar het allerbeste in de toekomst. Ze is elke cent driedubbel waard."

Emmie

"Wij kenden Erica al van de opleiding Journalistiek, járen geleden, waar we bij elkaar in de klas zaten. We zijn allen ons eigen weg gegaan, en toen onze oudste ruim 7 jaar geleden werd geboren, wilden we graag een newbornshoot, die Erica op dat moment aanbood. Het werd een hele mooie herinnering. De aandacht voor ons pasgeboren zoontje, de rust die ze uitstraalde en uiteindelijk de mooie foto's zorgden ervoor dat we haar later voor nogmaals gevraagd hebben, voor een mooie shoot van ons gezin.

Het allermooiste was wel het fotograferen van onze bosbruiloft! Hier zie je Erica echt in haar element; ze legde ons, ons zoontje, onze bruiloft, de gasten en de dag prachtig vast, zonder dat het geposeerd was. Alles heel natuurlijk. We kijken nog vaak in het fotoalbum, met veel plezier!

Erica is rustig, luistert goed en gaat tegelijkertijd haar eigen gang, zo voel je je echt op je gemak bij haar als fotograaf."

Marcel en Jitske 

"Erica heeft zakelijke foto's voor me gemaakt voor op mijn CV, LinkedIn en dergelijke. We waren beide startend en hebben elkaar op die manier op weg geholpen."

"Erica is een rustig en fijn persoon. Ze stelt je op je gemak en vraagt je niet om onnatuurlijke houdingen en dergelijke aan te nemen. Ze wil graag natuurlijke foto’s maken.  Die heb ik dan ook zeker gekregen: ze laten echt zien wie ik ben. De foto's hebben heel veel vieuws gehad op LinkedIn (>6000) en voor mij personlijk is het een mooie manier om mijzelf te presenteren. Ik zou Erica zo weer vragen een volgende keer."

Marijn

"Het is alweer tien jaar geleden dat mijn man en ik gingen trouwen. Dat deden we niet op een standaardlocatie, maar in de dierentuin! Er was natuurlijk veel te regelen; een taart, een jurk, ringen.. maar over een ding hoefden we ons hoofd niet te breken en dat was onze fotograaf. Ik kende Erica al als een bevlogen, vriendelijke en positieve vrouw en toen we in gesprek gingen over onze bruiloft wist ik meteen dat zij onze fotograaf zou worden.

Een belangrijk punt voor ons was dat Erica heel goed en geduldig is met kinderen. En dat was juist voor onze bruiloft heel belangrijk, want niet alleen onze eigen kinderen (van toen 3 en bijna 5 jaar), maar ook veel kleine kinderen van onze vrienden en familie moesten natuurlijk op de foto. Daarnaast wist ik dat Erica haar hand niet zou omdraaien voor een bijzondere locatie en een wat rommelige organisatie van onze kant. Ik heb haar ervaren als een professionele, geduldige en flexibele fotograaf.

Deze maand hebben we ons 10-jarig huwelijk gevierd met vrienden en familie en natuurlijk ging ons prachtige boek met foto’s van hand tot hand. Wat fijn om zulke mooie foto’s te hebben ter herinnering aan die heerlijke dag. Ik kan Erica oprecht aan iedereen aanbevelen."

Pauline

"Erica is een fotograaf die je essentie weet vast te leggen. Ze heeft een aantal jaar geleden mijn brandingshoot gedaan toen ik net startte met mijn bedrijf. Deze beelden waren zo goed, dat ik ze jaren heb kunnen gebruiken.

Nu ik toe was aan nieuwe foto's, wist ik meteen wie deze foto's mocht maken natuurlijk! En ook deze keer overtrof Erica haarzelf. Wat een prachtige, natuurlijke foto's.

Beide keren kreeg ik als reacties op mijn foto's vaak: wauw, deze foto's zijn helemaal 'jou'. En om iemand zo te fotograferen dat ze precies vangen wie je bent, dat is een gave! En Erica heeft die gave. "

Berber

"Wij hebben Erica geadviseerd gekregen door een vriendin. Zij was heel enthousiast. Wij werden ook enthousiast, zeker toen wij te horen kregen dat zij afgestudeerd is in fotografie en de ervaring die zij heeft.

Toen we haar ontmoetten merkte we dat Erica een lieve zachte vrouw is die goed luistert naar wat je wilt. Ik vond het een prettig gesprek waarbij voor mij duidelijk werd dat Erica de fotografe is die wij bij onze trouwerij wilde. Geen moment spijt gehad!

Op de dag zelf was Erica ruim op tijd aanwezig. Ze is prettig om bij het gezelschap te hebben. Ze ging haar gang en ze heeft geen moment in de weg gelopen. Ze was aanwezig maar onopgemerkt zoals het hoort. Nu was het wel zo dat we ook gezellig hebben gekletst op de momentjes dat het kon en ook dat was helemaal gezellig. Erica stond geheel open om creatief te zijn. We hebben allerlei foto's gemaakt en ze maakte gebruik van alles wat er is. Ze pakt de natuurlijke momenten om de foto te maken, waardoor we niet staan te poseren en veel leuke spontane foto's hebben. Wij merkten hoeveel plezier ze had in het fotograferen van onze dag! Wij wensen ieder bruidspaar net zulke prachtige foto's toe die wij hebben dankzij Erica.

Erica is een rustige persoonlijkheid. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Ze is helemaal zichzelf. Dit sloot bij ons perfect aan. Wij hadden een vrije bruiloft en wij wilde graag zo natuurlijk mogelijk de momenten van deze dag vastleggen. Dit paste mooi, omdat we zo ook Erica de vrijheid konden geven om haar eigen creativiteit te gebruiken. Dat is gaaf voor de fotograaf en levert ook prachtige, onverwachte foto's op. Kijk of je elkaar kan vinden. Wij hebben Erica gevonden en de volgende keer maken we graag weer gebruik van haar diensten!"

Meindert en Pauline

"9 Juni 2021 waren mijn schoonouders 50 jaar getrouwd. Hun wens was toch echt om nieuwe foto’s te krijgen van hun kinderen en kleinkinderen. Om het een beetje een verrassing te laten zijn, wilden we een graag een fotoshoot op de locatie van hun feestje doen op de datum zelf. Dit is een buitenlocatie en toen dacht ik meteen aan Erica. Ik had al meer werk van haar gezien, allemaal in de buitenlucht en mooi werk! Dus dat wilden wij ook.

Erica heeft een tijdslot met ons afgesproken en heeft de tijd genomen om alle afzonderlijke gezinnen te fotograferen. Daarna een foto van de broers en zussen van mijn schoonouders, wat toch als bijzonder werd ervaren, omdat het vanwege de leeftijd het een mooie kans was dit nu nog eens te doen.

Ze heeft zelfs de onwillige pubers toch mooi op de foto weten te zetten. Opa en Oma hebben het mooiste exemplaar nu aan de muur hangen. Dus het was een geslaagde sessie. Bij een volgende shoot waarbij de omgeving in de vrije natuur is en de mensen gewoon zichzelf mogen zijn op de foto’s, vragen we Erica weer."

Familie Zwakenberg

"Erica is een vriendin van ons en haar manier van fotograferen past heel erg bij ons. Ze heeft foto's gemaakt van ons gezin. Dit deed ze op een rustige, meedenkende en kindvriendelijke manier. Ze wist de kinderen echt op de foto te zetten zo als ze zijn. Het heeft ons mooie foto's opgeleverd die aan de wand in onze woonkamer hangen."

Wout & Roselinde

"Wij kozen voor Erica omdat ik (Marjolein) haar online heb leren kennen en zo ook  bekend raakte met haar werk. Ze heeft onze trouwdag gefotografeerd en zowel de foto's in kleur als zwart-wit waren prachtig.

We konden goed aangeven wat we wilden, welke verwachtingen we hadden en hier heeft Erica heel goed op ingespeeld. Het resultaat zijn prachtige foto's van een heel mooie dag, waar we af en toe via die foto's op kunnen terugkijken. Eén van de foto's hangt als een poster in ons huis."

Roel & Marjolein

"Een paar jaar geleden stond ik model tijdens een georganiseerde fotoshootdag van een aantal fotografen. Erica was daar één van en zij heeft mijn zwangerschap vastgelegd. Ze gaf een hele fijne en rustige begeleiding en ze leverde de foto's snel op. Ik kijk nog steeds graag terug naar de prachtige foto's die ze toen gemaakt heeft."

Que-Anh

Portfolio

Klik op een foto om naar het portfolio te gaan

Laten we kennismaken

 

Natuurlijk Erica Fotografie
Erica Turmel-Donker

06-81052560

erica@natuurlijkerica.nl

Algemene Voorwaarden
Privacy Verklaring
Cookiestatement 

 

 

3 + 9 =